PTSD או בשמה בעברית הפרעת דחק פוסט טראומטית, הינה הפרעה נפשית אשר עלולה להיגרם על-ידי חשיפה לאירוע קשה ובו האדם חש כי חייו נתונים לסכנה.
פוסט טראומה כשמה כן היא, והפרעה זו מתפתחת כתוצאה מאירוע קיצוני לראות עיניו של האדם החווה אותו או בעקבות ארועים מצטברים. הפרעה זו מתוארת כחרדה ומתח מוגבר הבאים לידי בטוי בצורות שונות, אשר מתמשכים לאורך זמן ומתחזקים בעקבות טריגרים המזכירים את הארוע, לעתים באופן לא מודע. החוויה הטראומתית איננה מחויבת לאירוע קיצוני מסכן חיים, וניתן לראות מטופלים שלקו בפוסט טראומה כתוצאה ממחלה קשה, פרוצדורה דנטלית או רפואית, אובדן משמעותי ועוד.
אט אט, מוצא עצמו האדם המתמודד עם פוסט טראומה כחסר שליטה על חלק מתגובותיו ופעולותיו, אשר לעתים מפתיעות אף אותו. המתח והדריכות הם כה גבוהים, עד שהחוויה החוזרת והנשנית של אותו האירוע, גם כשחלקית, פוגמת באיכות חייו באופן דרמטי.
כיצד נבדלת PTSD בקרב מבוגרים?
ישנם מחקרים המציגים נתונים על-פיהם קשישים נמצאים בסיכון גבוה יותר ללקות בפוסט טראומה מאשר אוכלוסיות צעירות יותר.
הסברה שעלתה בקרב חוקרים הציגה טיעון מתקבל על הדעת, על-פיו ככל שאנו מתבגרים, כך אנו צוברים עוד ועוד אירועים כאלו ואחרים, הנתפסים כשליליים, כאשר חלקם עלולים להציף את היכולות של מערכת העצבים שלנו, ולהיות מתורגמים לכדי חוויה טראומתית של חוסר שליטה ומצוקה.
טיעון נוסף שעלה הוא בכך שבגילאים מבוגרים יותר, הסבירות לחוויות טראומתיות דוגמת מחלה קשה, פציעה חמורה (שעלולה להחמיר כתוצאה מהיחלשות הגוף), מותו של אדם קרוב, עולה ומאמירה עם השנים.
אופי הטיפול
ככל שהטראומה 'נסחבת' על גבו של המטופל לאורך טווח זמנים ארוך יותר, כך עלולים להתווסף בעיות משניות נוספות, עליהן יש לתת את הדעת במהלך טיפול פסיכולוגי.
למורכבות זו יש להוסיף את התפיסה המאפיינת לא מעט קשישים, על-פיה תועלתו של טיפול פסיכולוגי מוטלת בספק. עוצמתה של הטראומה הנפשית לצד חוסר מוכנות לפנות לטיפול שיקל על ההתמודדות עם המצוקה, הופכים את התהליך למאתגר הרבה יותר. יחד עם זאת, חשוב לדעת שבהחלט ניתן וחשוב להיעזר.
דרכי הטיפול יכולות להשתנות, אולם כל השיטות והגישות הפסיכולוגיות מתמקדות במכנה המשותף והוא לסייע ככל הניתן בהפחתת הסימפטומים השליליים אותם חווה המטופל.
בין דרכי הטיפול הנהוגות ניתן לציין טיפול CBT קוגניטיבי התנהגותי, ובו חותרים המטפלים להטמיע בקרב המטופלים שינויים באופני ההסתכלות על המציאות, ולייצר דפוסי חשיבה חלופיים. פיתוח נוסף היא שיטת טיפול בשם Prolonged Exposure (PE).
דרך טיפול נוספת מתבססת על שיטת EMDR, על-פיה החוויה הטראומתית אצורה ברשת הזכרון שבמוחו של המטופל ואיננה מעובדת כהלכה. דרך הדרכה הכוללת תנועות עיניים יזומות (בדומה לשלב ה-REM הספונטני במהלך השינה), פועלים המטפלים כדי לסייע בעיבוד החוויה ובעקבות כך, בהקלה על תסמיניה.
טווח זמני הטיפול
חשוב להבהיר שטיפול פסיכולוגי יכול לסייע בכל גיל. ועם זאת, מטבע הדברים שכאשר האתגר בצליחת הטיפול הוא גדול יותר, כך משך הטיפול מתארך.
טיפולים פסיכולוגיים לרוב אורכים מספר חודשים עד שנה, אך חלקם יכולים להתפרש גם על גבי שנים. כל מקרה הינו לגופו, ומוטב להיוועץ עם איש מקצוע לצורך קבלת חוות דעת מקצועית.